מאת ינון בוטביה | "אנחנו לא קונים כוכבים, אנחנו עושים אותם" – את המשפט הזה אמר ארסן ונגר, כשנשאל על מדיניותו החסכנית
אז אומנם אנחנו לא מדברים על אותו קנה מידה, אבל להשקפה שעומדת מאחורי משפט זה, משקל קריטי בהצלחת הכדורגל הישראלי. המשפט נאמר כתוצאה מהבנה של מצב שבו בלתי אפשרי להתחרות ביריבות מבחינה כלכלית , אז צריך להשקיע את המשאבים בבניית שחקנים צעירים. כאשר אותם שחקנים מגיעים לבגרות, יש בידך שחקנים טובים בלי שהוצאת עליהם הון עתק וגם הרווחת אופציות מכירה עתידיות.
העדות הכי טובה להצלחת המודל הזה היא הגעתו של איגביני יעקובו למכבי חיפה, החלוץ שעל הגעתו אמר גרנט "כך קבוצות בישראל צריכות לעבוד בעידן הכלכלי הנוכחי. לבנות על שחקנים צעירים שיקדמו את הקבוצות פה ויתקדמו על הדרך" .לא רק שהחלוץ הביא לירוקים שתי אליפויות ואת שלב הבתים באלופות, אלא גם ניפח להם את חשבון הבנק בכ-13 מיליון שקלים. המודל המתואר הוא זה הנפוץ בקרב הקבוצות בדרג הבינוני באירופה. לעומתן, הקבוצות הבכירות ביבשת, לרוב רוכשות שחקנים מוכחים בעלות גבוהה ובדרך כלל בגיל מתקדם. קחו לדוגמא את לואיס סוארס שנרכש הקיץ על ידי ברצלונה ב-94 מיליון יורו.
דוגמא לאיך עושים זאת נכון, איגביני יעקובו.
אם נרצה לשייך את אחד המודלים לליגה הישראלית, נגלה, למרבה הפלא, שהמודל השני מתאים יותר למצב הקיים – זאת למרות שהכסף לא רב והשחקנים הנרכשים לא הוכחו כמוצלחים. אך כנראה שהעובדות הללו לא הגיעו לראשי הקבוצות בישראל. בחמש השנים האחרונות הוציאו מכבי חיפה ומכבי תל אביב יותר מכ10 ו15 מיליון דולר בהתאמה, סכום חסר תקדים – לכל הדעות – בליגה ה-6 בטיבה באירופה. אך, אם נבחן את טור ההכנסות ממכירת שחקנים נמצא רק את אלירן עטר וליאור רפאלוב, שנמכרו בסכומים משמעותיים. האבסורד הוא שדווקא שחקן כמו מרלון דה חסוס לא קיבל פה צ'אנס. כשהגיע למכבי חיפה, החלוץ האקוודורי בן העשרים קיבל רק כשישה משחקים על מנת להוכיח את עצמו ונשלח חזרה לקבוצת אמלק האקוודורית.אחר עונה אחת, נמכר למונטריי המקסיקנית עבור שלושה מליון דולרים.
מהבודדים שהכניסו כסף, ליאור רפאלוב.
העונה, הקבוצות הרחיקו לכת וממוצע הגיל של השחקנים הזרים במכבי חיפה ומכבי תל אביב עומד על כ30.5 (!).
אם נעמיק את החיפוש לשחקנים מתחת גיל 22 בהרכבי הקבוצות המדוברות, נמצא אך ורק את טאלב טאווטחה, שגם הוא כרגע לא עונה על הציפיות.אז בעודנו שואלים את עצמנו מדוע אנו לא מהווים פקטור במפעלים האירופים, נחפש קודם את האקס פקטור שלהם. אז, נבין שכל עוד לא נרכוש כוכבים, אבל גם לא נייצר אותם, מקומנו לא יהיה באירופה.
הכותב היינו תלמיד במכללת "פאנל-ספורט" בניהולו המקצועי של נדב יעקבי.
Comments